Suomen ensimmäinen Photo Booth

Valokuvauskoppi vuokraus

Black Pearl Photo Booth on ensimmäinen Suomessa suunniteltu ja valmistettu siirrettävä valokuvauskoppi! Automaatti takaa asiakkaidesi viihtyvyyden niin messuilla, tapahtumissa kuin yrityksesi juhlissakin!
Automaatti on edelleen huippukunnossa ja yksi suosituimmista automaateistamme.

Mistä kaikki alkoi

Ajatus Photo Booth valokuvauskopeista syntyi alkukeväällä 2014 mökillä, eräänä aurinkoisena lauantaina aurinkotuolissa makoillessa. Yrittäjänä Cafe Bar Sportissa ja Cafe Bar Tornissa toimiva ystäväni Petri Härkönen oli aiemmin ehdottanut minulle että voisinko suunnitella valokuvauspisteen heidän tapahtumaansa, ehdotukseen kuului jollain tavalla hauskat kuvat sekä kuvien tulostus niin että vieraat saisivat ne heti mukaansa.

Photo Booth -kuvaus erilaisten rekvisiittojen kanssa oli jo tässä vaiheessa tullut minulle tutuksi useista häistä, joissa toimin valokuvaajana. Yleensä joku vieraista oli nakitettu kameran taakse ikuistamaan rekvisiittaan pukeutuneita muita juhlavieraita, vaihtoehtoisesti kuvausta varten oli varattu valokuvaaja joka kuvasi ihmisiä hääteemaan sopivan taustan edessä.

Ensimmäiset hääjuhlat joissa näin Photo Booth -kuvauksen tapaisen “Mugshot” kuvauspisteen, oli Hämeenlinnassa vuonna 2010 ystävieni häissä johon minut oli palkattu häävalokuvaajaksi. Kuvauspisteellä oli Photo Booth seinä ja erilaista rekvisiittaa käytettävänä, loppuillasta kameran takana oleva “kameramies” vaihtui yhtä ripeästi kuin kuvissa poseeraavat henkilötkin. Hääparille jäi kuvauksesta hauskat muistot digitaalisessa muodossa.

Vaikka hääkuvauksia paljon teinkin ja idea oli hauska, ei Photo Booth -kuvaus jostain syystä tuntunut kiinnostavalta, joten en tätä tässä vaiheess kuvauspalveluissani tarjonnut lainkaan.

Photo Booth kuvauskoppi

Photo Booth kuvaus sai kuitenkin uuden mahdollisuuden miettiessäni erilaisia ideoita toiveiden mukaisesta valokuvauspisteestä Petrillä suunnitteilla olevaan tapahtumaan. Eri hakukoneilta asiaa tutkiessani Photo Booth käsite saikin aivan uuden merkityksen. Kuvahaku ulkomailta antoi tulokseksi perinteisien tikkuviiksien, tikkuhuulien ja muun Photo Booth rekvisiitan lisäksi uusia ja erilaisia asiakkaille brändättyjä ihka oikeita kuvauskoppeja!
Käsitys Photo Booth kuvauksesta muuttui hetkessä, ja mietin mielessäni “Tuollaisen haluan, tuommoinen on Photo Booth”!
Tähän asti juhlissa ollut “Photo Booth” sisälsi kuvaustaustan, rekvisiittaa ja valokuvaajan. Mutta mielestäni kuvaus ilman kuvauskoppia on vain valokuvausta rekvisiitan kanssa.

Ikivanha idea joka oli herätetty uudestaan henkiin hauskanpitoa, markkinointia ja mahtavia muistoja varten. Tämä kuulosti huikealta, siirreltävä, brändätty ja ohjelmoitavissa oleva valokuva-automaatti joka tulostaa asiakkaan brändillä olevat kuvatulosteet heti mukaan.  Selvittelyn ja tutkimuksen jälkeen totesin että Suomessa kukaan ei vielä vuokrannut valokuvauskoppeja juhliin tai tapahtumiin, joten oli toimittava nopeasti.

Mistä kuvauskopin saa?

Passikuva-automaattejahan on ollut ”aina”, joten ensimmäisenä tuli mieleeni että myisikö joku vanhan käytöstä poistetun kuvauskopin. Useiden puheluiden jälkeen lopputulos oli se, että kaikki Suomessa ja Ruotsissa olleet vanhat passikuva-automaatit olivat viety kaatopaikalle, ulkomaisten automaattien jälleenmyyjiltä ei löytynyt haluamaani mallia ja lisäksi automaattien ostohinta oli aivan järjetön! Kuvauskoppi täytyy siis tehdä itse?

Kuvauskopin suunnittelu

Mieleeni juolahti tuttu puuseppä Matti Niemelä (Puupaja Niemelä) jonka kanssa yhteistyötä oli ollut jo aikaisemmin puolin ja toisin. Osaaminen oli siis tullut esille erilaisten puutöiden parissa jo aiemmin, sama mies on esimerkiksi tehnyt osan keittiöstäni.

Puhelinpalaveri osoitti että kuvauskoppi on toteutettavissa ja projekti voidaan myös aloittaa melko nopealla aikataululla. Kuvauskopin suunnitelmat taskussa riensin puusepän luokse, ensimmäinen edellytys oli tietysti että kopin täytyy olla sellainen että sen voi kuljettaa pakettiautolla tapahtumapaikalle.
Piirrustuksia pyöriteltiin aluksi yhdessä ja lopulta Matti sai vapaat kädet toteuttaa automaatin, kunhan antamani mitat toteutuisivat ja tarvittava laitteisto mahtuu kopin sisälle. Mallikuvina suunnittelussa toimivat vanhat valokuva-automaatit (Vintage Photo Booth), suorilla päätyseinillä ja puolipyöreillä päätyseinillä. Tätä samaa tyyliä lähdettiin työstämään ja kuvauskopin ulkoasu päätettiin suunnitella niin, että se sopii kuitenkin hyvin mihin tahansa juhlapaikkaan, niin vintage-henkiseen kuin nykyaikaiseenkin juhlaan!

Valokuva-automaatin testaus

Ennen kuvauskopin valmistamista, ideaa piti kuitenkin testata käytännössä ilman kopin ulkoasua. Ensimmäiset Photo Booth -kuvaukset / testaukset suoritettiin valokuvausstudiolla kahden koiran kanssa.  
Testitulokset osoittivat että hauska idea oli valmis, mutta asiakaspalaute puuttui, koska koirilta ei sitä saanut vaikka innoissaan olivatkin.

Sattumalta samalla viikolla parturikäynnillä entinen luokkakaverini ja luottoparturini Satu kertoi että hänellä on 30-vuotis synttärijuhlat tulossa ja toivoi että ottaisin hänestä 30-vuotiskuvat, lisäksi tuli puheeksi että hauska ohjelmanumero puuttui juhlista. Tietenkin ehdotin hänelle valokuvauksen lisäksi Photo Booth kuvausta, josta juhlavieraat saisivat hauskat kuvatulosteet muistoksi. Homma lyötiin lukkoon joten ei muuta kun kamat kainalossa juhlapaikalle hieman jännittynein fiiliksin.

Satu 30v. ja Volkswagen Kupla

Juhlavieraat tiesivät heti mitä kuvissa pitää tehdä; pidetään hauskaa, pelleillään ja tehdään hauskoja ilmeitä. Palaute juhlissa oli aivan mahtavaa, muistan vieläkin sanat jotka yrittäjä ja Parturikampaamo Glamin omistaja Katja sanoi, ”Tästä tulee vielä tosi kova juttu, ihan mielettömän hyvä keksintö”.
Asiakaspalautteet, check!

Visuaalisen ilmeen suunnittelu

Kuvauskopin toteuttaminen sai siis heti vihreää valoa ja sitä ruvettiin työstämäään. Matti otti haasteen vastaan ja näppäränä miehenä teki puolipyöreät seinät kumpaankin päätyyn. Lopputulos yllätti minut todella, en ollut edes osannut kuvitella kuinka hieno kopista tulisi.

Kuvauskoppi saapui puusepältä ja odottelee teippauksia.

Suunnitelman edetessä toteutusvaiheeseen otin yhteyttä Underground Graphicsin Jusaan joka on mm. tehnyt Photo Boothin ensimmäiset nettisivut, logot, flyerit, ym…
Vintage -tyyliseen ulkoasuun halusin myös samaa tyyliä olevat teippaukset. Jusan työnlaatu on taattua ja ideat yllättävät joka kerta positiivisesti, näin kävi myös Photo Boothin ilmeen osalta kerottuani hänelle toiveeni. Valokuvauskoppi heräsi henkiin teippausten ansiosta. Lopulta teippaukset tulosti ja asensi mainostoimisto Mosquito, josta asentajat tulivat paikan päälle teipit kainalossa hyvinkin nopealla aikataululla.

Kuvauskoppi sai visuaalisen ilmeen / Promokuvausten valmistelua.

Ensimmäinen tapahtuma

Vaikka aluksi kerroinkin että idea kopista sai alkukipinän Petrin tapahtumaan suunnitellusta valokuvauspisteestä, suunnitelmiin tuli tilanpuutteen vuoksi muutoksia ja lopulta Black Pearl Photo Booth julkaisu toteutettiinkin Daddy’s Pubin terassilla (nykyään Juomahuone Laitinen). Kuvauskoppi oli tarkoitus asentaa ulos, mutta kaatosateessa koppia pystyttäessä suunnitelmat muuttuivat taas. Photo Booth saatiin kuitenkin mahtumaan terassilla olevan vanhan “autotallin” oven suuhun, jolloin se oli turvassa sateelta. Photo Booth ei tietenkään näkynyt koko komeudessaan, mutta julkisivu näkyi hyvin ja kuvauksiahan tämä ei haitannut.

Palaute kuvauksista julkaisupäivältä oli oikein hyvää, joten tästä oli mukava jatkaa seuraaviin tapahtumiin, joita olikin kalenteriin jo muutamia varattuna.

Kiitos kaikille testikuvissa olleille henkilöille, valokuvauskopin suunnittelussa ja toteutuksessa olleille yhteistyökumppaneille sekä ensimmäisille asiakkaille jotka uskoivat ideaani.

Lisää vanhojen tapahtumien kuvia näet Facebook -sivuiltamme, ehkä bongaat itsesi tai kavereitasi kuvista.

Vuosi 2020

Black Pearl Photo Booth on tänä päivänä edelleen huippukunnossa ja yksi suosituimmista automaateistamme. Valokuvauskopin rinnalle on tullut myös kevyempiä ja pienempikokoisia vaihtoehtoja joista kerron myöhemmin lisää.

Haluaisitko sinä tämän tai jonkun muun valokuvauskoppimme tapahtumaasi tai juhliisi? Tutustu automaatteihin täältä.

Usean vuoden jälkeenkin on moni tullut kertomaan että kuvatulosteet ovat edelleen hyvässä tallessa jääkaapin ovessa tai kirjan välissä jemmassa. Onko sinun kuvasi vielä tallessa?